en Stottertherapie Arnhem

Stotteren kan van grote invloed zijn op je leven. Hoe je met je stotteren omgaat kan je toekomst bepalen. Gelukkig kun je veel doen om je spreken te verbeteren. Je kunt dit in je eentje doen, maar in samenwerking met een stottertherapeut zal het gemakkelijker gaan. Iedereen stottert op zijn eigen, unieke manier. Stottertherapie houdt hier rekening mee. We kijken naar wat jouw wensen zijn, wie jij bent, wat bij jou past en wat je als persoon nodig hebt. In grote lijnen is de therapie hetzelfde als bij volwassenen.

Therapie bij jongeren

We beginnen de therapie met een stotteronderzoek om te bepalen wat jij nodig hebt om je doel, ‘vloeiend(er) spreken’, te bereiken.
We onderzoeken de dingen die je doet als je stottert en omdat je stottert en in welke situaties je wel of niet stottert. Maar ook hoe je erover denkt en hoe je je voelt.

We bekijken daarna samen hoe je je gedrag (bijvoorbeeld minder vermijden) en je instelling tegenover je stotterprobleem kunt veranderen, waardoor je angst minder en vloeiender spreken bevorderd wordt. We kijken ook naar de dingen die je kunt doen om meer zelfvertrouwen te krijgen. En we helpen je ontdekken wat je doet als je vlot spreekt, zodat je dat steeds vaker kunt gaan doen.

En als je je een beetje beter voelt, gaan we aan de slag met het verder verminderen van je stotteren met behulp van spreektechnische oefeningen. Je leert steeds beter wat jou helpt om vrijuit, ontspannen en vloeiend(er) te spreken en hoe je dit stap voor stap kunt gebruiken in alle spreeksituaties.